Sizden Gelen Sorular

Trafik kazası sonucu yaralanma ya da vefat varsa, olay yerine polis ya da jandarmanın gelip kaza tespit tutanağı düzenlemesi yasal haklarınızı talep etmeniz için işinizi kolaylaştıracaktır. Hak taleplerinizde istenen ilk evrak kaza tespit tutanağı olacaktır ancak bazı kazalarda olay yerine kolluk kuvvetlerinin uzak olması  nedeniyle ambulanstan sonra gelip kaza ile ilgili yeterli bilgiye ulaşamamasından kaza tespit tutanağı düzenlememektedir.Olayın mahkemeye intikal etmesi durumunda bilirkişi raporu düzenlenmesi gerekecektir.Bilirkişi verilen ifadelere,olay yerinde çekilen fotoğraflara, kamera kayıtlarına ve şahitlerin ifadedelerine göre raporu düzenleyecektir. Kaza sonrası mümkünse olay yerinin fotoğrafları detaylı bir şekilde çekilmelidir. Kaza sonrası ne yapacağınızla ilgili fikriniz olsa dahi kaza sonrasındaki panik ve karmaşa nedeniyle birçok şey aklınıza gelmeyebilir bu durumda yapılacak en sağlıklı durum bir yakınınızı arayıp yardımcı olması için yanınıza çağırmaktır.

Maddi Tazminat

 Aşağıda belirtilen her bir kalem için ayrı ayrı tazminat talep etme hakkınız bulunmaktadır, Yürürlükteki Zorunlu Trafik Sigortası limitlerine göre 2022 Temmuz ayı itibari ile zararlarınız 1 milyon TL’ ye kadar karşılamaktadır, bu tutarı aşan kısımlar için dava açma hakkınız saklıdır.

  • Beden gücü kaybı Tazminatı

Kaza sonucu beden gücünde azalma meydana gelmesi durumunda meydana gelecek iş gücü kaybını telafi etmek ve mevcut yaşam standardını koruyabilmek adına, poliçede önceden belirtilen teminat sınırları dâhilinde hesaplanacak olan tazminatın ödenmesidir.

Araçların zorunlu mali sigortasından karşılanabilecek olan bu tazminat türü, tıbbi tedavinin sona ermesinin ardından alınacak maluliyet raporu ile sigorta teminatı limitleri dahilinde sigortalıya ödenir.Ne kadar tazminat alabileceğinizle ilgili bizimle irtibata geçmeniz durumunda aktüer uzmanlarımız tarafından tazminat tutarınız hesaplanıp en kısa sürede tarafınıza bildirilir.

Araçların zorunlu mali sigortasından karşılanabilecek olan bu tazminat türünde tıbbi tedavinin sona ermesinin ardından alıncak maluliyet raporu ile sigorta teminatı limitleri dahilinde sigortalıya ödenir.

  • Kaza sonrası çalışılamayan süreler için maaş tazminatı.

Kaza sonrası zarar gören hak sahibinin çalışamadığı süreler için sigortanın ödemekle yükümlü olduğu tazminat türüdür.

  • Bakıcı gideri tazminatı

Meydana gelen trafik kazası sonucu günlük yaşamını sürdürmek için belli süre ya da süresiz olarak başkasının bakımına ihtiyacı olan hak sahipleri maaş ödeyerek birini çalıştırmasalar dahi yakınlarının işi bırakmak zorunda kalıp çalışamayacağından, bu süreler için bakıcı tazminatı kapsamında ödeme yapılır.

 

  • Tedavi giderleri

Hak sahibinin fatura edemediği, (Fizik tedavi, Pansuman, Hastane gidiş geliş yol masrafları gbi masrafların karşılandığı tazminat türüdür.Ayrıca tedavinizi devlet hastanesi yerine özel hastanede olduysanız burada yaptığınız giderler tarafınıza ödenecektir.

  • Manevi Tazminat

Manevi tazminatın amacı, kazada yaralanan hak sahibinin tarafın manevi değerlerindeki eksilmeyi karşılamaktır. Yani, duyulan elem ve ıstırabın her ne kadar maddi karşılığı olmasa da, kısmen ve imkan nispetinde maddi olarak  iadesini amaçlamaktadır.

  • Otobüs kazası ise Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası kapsamında tazminat

Karayolu ile şehirlerarası ve uluslar arası yolcu taşımacılığı yapanların zorunlu olarak yaptırmak zorunda olduğu sigorta türüdür.Taşıma sırasında araçta bulunan şoför, yardımcı ya da yolcuların uğradığı zararlar bu sigortadan karşılanır.Sadece araç içinde olan kazalar değil , mola sırasında olan kazalarda bu kapsamda değerlendirilir.Sigorta araç hareket ettiğinde başlar, yolculuk bittiğinde sona erer. Zorunlu kaza tazminatı limitlerine ek 2022 yılı için 400bin TL’ye kadar ilave tazminat hakkı bulunmaktadır. Tazminat zorunlu trafik sigortasından ödenecek tazminattan bağımsız olarak ayrıca ödenmektedir.

Meydana gelen tek ya da çift taraflı bir trafik kazasında trafik sigorta şirketleri kusuru oranında tazminat ödemesi yapmaktadır. Örneğin A ve B araçlarının karıştığı bir trafik kazasında A aracı yüzde 25, B aracı ise yüzde 75 kusurludur. Bu nedenle A sigorta şirketinin yüzde 25 oranında, B sigorta şirketinin de yüzde 75 oranında tazminat ödemesi yapması gerekmektedir.  Araçtaki yolcular tamamen mağdur konumundadır ve hiçbir durumda kusurları bulunmamaktadır bu yüzden yolcu konumunda olan kişiler her iki trafik sigortasından da araç sürücülerinin hataları oranında tazminat alabileceklerdir. 2015 yılı sonrası genel şartlar değiştiğinden, 2015 yılı ve öncesinde kazada vefat eden kişinin yakınları destekten yoksun kalma tazminatı alabilmektedir.

Ceza dosyası kapsamında şikayetçi olup olmamanın, sigorta şirketinden alınacak tazminata herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Şikayetçi olunmasa dahi kusurlu aracın trafik sigortasından tazminat alınabilir.

Burada önemli nokta, kazadan sonra herhangi bir kaza tespit tutanağı tutulmadı ise mutlaka kazadan sonraki 6 ay içerisinde kaza ile ilgili tahkikat yapılabilmesi için kaza derhan savcılığa bildirilmelidir. Şikayete bağlı suçlarda şikayet zaman aşımı 6 ay olduğundan, bu süreye dikkat edilmelidir. Kaza tespit tutanağınız tutulduysa zaten prosedür gereği dosyanız açılacaktır.

Kazada Kusur Oranı Nedir? Her sürücünün zorunlu trafik sigortası 3. kişilere verdiği zararları karşı kaza tespit tutanağında belirlenen kusurlar oranında öder. Bu oranlar kaza tespit tutanağına göre %0 %25 %50 %75 %100 olarak belirlenmiştir. Kaza yerinde kaza tespit tutanağı tutulmamış olması ya da taraflardan birinin itirazı sonucu tahkim komisyonu ya da mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi tarafından hazırlanan raporlarda bu oranlar %5′ lik paylar halinde belirlenebilir.

Kaza yaralanma ya da vefat ile sonuçlanmışa bedeni zararlar güvence hesabı tarafından ödenecektir. Araçta meydana gelen zararlar güvence hesabı tarafından karşılanmaktadır.Tazminat tarafınıza ödendikten sonra ödenen tutar araç sahibinden ve aracı kullanandan güvence hesabı tarafnıdan talep edilecektir.

Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında birden çok etken, alınacak tazminat miktarını etkilemektedir. Tazminat hesaplaması kişinin yaşı, gelir durumu, maluliyet durumu, kusur durumuna göre hesaplanmakta olup, her mağdura aynı miktarda tazminat ödenmemektedir.Kaza sonucu hesaplanacak tazminatınızı öğrenmek amacıyla tazminatınızın aktüer uzmanı ekibiminiz tarafından hesaplanması için bizimle irtibata geçebilir, ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Tazminat Hesaplama Formu İçin Tıklayıınız

Tek taraflı bir trafik kazasında, yolcu konumunda olan kişi aracın trafik sigortasından tazminat alabilir. Genel Şartlar kapsamında belirtilen rücu sebeplerinden birisinin bulunmaması halinde yani araç sahibinin alkollü olması, ehliyetinin olmaması, aracın sigortasının olmaması halinde, sürücüye veya araç sahibine herhangi bir zarar gelmez, alınan tazminattan bu kişilerin haberi dahi olmaz.

Trafik kazalarında yaralanma ya da vefat meydana gelmişse ve kazada fail bulunamıyorsa, burada tazminatı ödemekle yükümlü olan kuruluş Güvence Hesabıdır. Aracın bulunamaması zarar görenin tazminat almasına engel değildir.

Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı Ne Kadar; Kişinin vefatından dolayı maddi ve manevi zarara uğrayanların tamamı, eşi, 18 yaşından küçük erkek çocukları, 22 yaşından küçük kız çocukları (Çocuklar üniversite öğrenimi görüyorsa 24 yaşına kadar destek alabilmektedir.) ayrıca annesi, babası, nişanlısı,resmi nikahlı olmayan eşi, bakım ve desteği altındaki kişiler (örn. İşçileri ya da sürekli olarak maddi yardım aldığını ispat eden kişiler ) destekten yoksun kalma durumunda maddi – manevi tazminat alma hakkına sahiplerdir.

Tek taraflı trafik kazası, Bir aracın başka bir araca ya da yaya ya hasar vermeden yaptığı kazadır.Örneğin aracan yolda giderken direksiyon hakimiyetini kaybedip takla atması.

Trafik kazalarında yaralanma ya da vefat durumunda hesaplanacak tazminat için birden çok etken, hesaplanan tazminat miktarını etkilemektedir. Tazminat hesaplaması kişinin yaşı, gelir durumu, maluliyet durumu, kusur durumuna göre hesaplanmakta olup, her mağdura farlı miktarda tazminat hesabı yapılmaktadır.Kaza sonucu hesaplanacak tazminatınızı öğrenmek amacıyla tazminatınızın aktüer uzmanı ekibiminiz tarafından hesaplanması için bizimle irtibata geçebilir, ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Maddi Tazminat Davası ile Manevi Tazminat Davasının Farkı Nedir; Maddi tazminat kişinin yaralanmasına bağlı olarak aldığı sağlık kurulu ya da adli  tıp raporunda belirlenen beden gücü kaybı oranına istinaden güncel maaşının, ömür boyu maaşının o oran karşılığına gelen tazminatın, ödenmesi, ayrıca çalışamadığı süreler boyunca ve bakıcıya ihtiyacı olduğu sürece uğradığı maddi zararı karşılamak için ödenen tazminat türü iken manevi tazminat ise her ne kadar kişinin çektiği acı ızdırabın maddi bir karşılıkla karşılanamamasına rağmen  zarar verenin, zarar görene acısını bir nebze olsun hafifletmesi için ödemek zorunda olduğu tazminat türüdür. Kazada zarar gören kişi yukarıda saydığım tazminatların tümünü ayrı ayrı talep edebilir.

Hayır, tüm işlemlerinizin sonuçlanana, tazminat hesabınıza yatana kadar herhangi bir ücret almadığımız gibi bu süreçte yapılacak tüm masraflar da tarafımızca karşılanmaktadır.Tahsilat yoksa ücret te yok prensibi ile çalışıyoruz.

Meydana gelen trafik kazasında yaralanma meydana gelmişse zamanaşımı kaza tarihinden itirabaren 8 yıldır. Aynı kazada başka biri vefat ettiyse zamanaşımı süresi 15 yıl olacaktır.Zamanaşımını kesen bazı haller vardır, konu ile ilgili uzmanımızdan ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Poliçe teminat limiti trafik kazasında oluşan zararların miktarı ne olursa olsun mevzuat ile belirlenen üst limittir. Bu limit her yıl değişmektedir.

Temmuz 2022 – Aralık 2022 itibari ile trafik sigortası teminatları aşağıdaki limitler dahilindedir.

Otomobil Trafik Sigortası Teminatı 2022 (Sürücü dahil 9 koltuk)

  • Araç Başına Maddi Giderler               1.000.000 TL.
  • Kaza Başına Maddi Giderler               5.000.000 TL.
  • Kişi Başına Sağlık Giderleri                 1.000.000 TL.
  • Kaza Başına Sağlık Giderleri               5.000.000 TL.
  • Kişi Başına Sakatlanma Ve Ölüm        1.000.000 TL.

 

Ocak 2023 – Aralık 202ı itibari ile trafik sigortası teminatları aşağıdaki limitler dahilindedir.

Otomobil Trafik Sigortası Teminatı 2022 (Sürücü dahil 9 koltuk)

  • Araç Başına Maddi Giderler               1.200.000 TL.
  • Kaza Başına Maddi Giderler               6.000.000 TL.
  • Kişi Başına Sağlık Giderleri                 1.200.000 TL.
  • Kaza Başına Sağlık Giderleri               6.000.000 TL.
  • Kişi Başına Sakatlanma Ve Ölüm        1.200.000 TL.

 

Yıllara göre belirlenen teminat limitleri aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.guvencehesabi.org.tr/Teminatlar.aspx

Kendi hatanızla olan kazalarda kendi aracınızın hasar bedelini ayrıca poliçede bulunan teminatlar dahilinde manevi tazminat ve vefat tazminatı ödemektedir.

56 1a kuralının tam karşılığı şerit değiştirme ve şerit izleme kuralına aykırı davranmaktır.

Trafik Sigortası Kaç Günde Ödeme Yapar ? Zorunlu trafik sigortası tedavi süreci sonununu beklemeye gerek  olmayan yaralanmalar hariç olmak üzeri 6 aylık tedavi süreci sonunda alınan raporla birlikte yapılan başvuru tarihinden itibaren 2-3  hafta içerisinde ödeme yapılabilmektedir. Sigorta şirketinin ödeme yapmayı reddetmesi durumunda sigorta tahkim süreci başlar. Tahkim süreci 4-6 ay sürer. Ölümlü kazalada herhangi bir bekleme süreci almadan kazanın hemen ardından yapılan başvuru ile ödeme yapılabilmektedir.

Ehliyetinizin olmamasının size cezai yükümlülüğü vardır, bununla ilgili size ehtiyetsiz araç kullanmak nedeniyle ceza kesilir fakat tazminat yükümlülüğü kusurlu araçta olduğu için tazminatınızı hakkınız bulunmaktadır.

Trafik Sigortası Zararın Ne Kadarını Öder; Kazada bir veya birden fazla kişi zarar görmesi durumunda, bir araç için ödenecek tazminat tutarı “araç başına” olarak belirlenen miktarı geçemeyecek olup “kaza başına” belirlenen teminat limiti, kazada zarar gören kişiler arasında oransal olarak dağıtılır. 2022 Temmuz ayı itibari ile trafik sigortası teminatları aşağıdaki limitler dahilindedir.

Otomobil Trafik Sigortası Teminatı 2022 (Sürücü dahil 9 koltuk)

  • Araç Başına Maddi Giderler               1.000.000 TL.
  • Kaza Başına Maddi Giderler               5.000.000 TL.
  • Kişi Başına Sağlık Giderleri                 1.000.000 TL.
  • Kaza Başına Sağlık Giderleri               5.000.000 TL.
  • Kişi Başına Sakatlanma Ve Ölüm        1.000.000 TL.
  • Kaza Başına Sakatlanma Ve Ölüm      5.000.000 TL

Zorunlu Koltuk Sigortası; Genel Şartlarda yer alan tanımına göre: “Bu sigorta, yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımacılığı kapsamında seyahat eden yolcuları, sürücüleri ve yardımcılarını, taşımacılık hizmetinin başlangıcından bitimine kadar geçen seyahat süresi içinde, duraklamalar da dahil olmak üzere, maruz kalacakları her türlü kazaların neticelerine karşı aşağıdaki şartlar çerçevesinde teminat altına alır.” Taşıma faaliyeti sırasında meydana gelen bir trafik kazasında zarar gören yolcular ve sürücü ferdi kaza limiti dahilinde (yıllara göre değişkenlik göstermekte olup 2022 itibari ile 400.000-TL) tazminat talep edebilmektedir. Örneğin, yolcu konumunda olan A kişisinin vefat etmesi halinde geride kalan mirasçılarına, miras payları oranında, toplam 400.000-TL tazminat ödemesi yapılması gerekmektedir. Yine yolcu konumunda olan B kişisinin %15 oranında maluliyet raporu alması durumunda, maluliyet oranı karşılığı olan 400.000-TL*%15=60.000-TL tazminat ödemesi yapılması gerekmektedir. Bu tazminat diğer tazminatlardan bağımsız olarak ayrıca ödenir.

Güvence Hesabı Nedir?

Güvence hesabı, Türkiye sigorta ve Reasürans Şirketleri bünyesinde kurulmuş olan özel bir fondur.Zorunlu sigortalar kapsamındaki bedeni tazminatların ödenmesine yaşanabilecek bazı sorunları önlemek , hak sahiplerinin hak kayıplarını engellemek amacıyla kurulmuştur, ölüm halinde ise yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatlarını ödemektedir.

 Güvence Hesabının Amacı

Hesabın amacı, kaza meydana geldikten sonra hasarın tazmini zorunlu sigorta kapsamına girmesine rağmen, olayın faili meçhul olması, aracın sigortasının yapılmamış olması, çalınmış araç ile kaza yapılmış olması  ya da sigorta şirketlerinin iflası nedeniyle nedeniyle tahsil edilemeyen tazminatların ödenmemesi durumunda hak sahiplerinin mağduriyetini engellemektir.

Güvence Kapsamı

  • Kaza sonrası sigortalının tespit edilememesi yani kazanın faili meçhul kaza kapsamında değerlendirilmesi durumunda hak sahibinin bedensel zararlarıyla ilgili maddi kayıpları,
  • Kazanın yapıldığı anda geçerli zorunlu trafik sigortası yaptırmamış olan kişilerin verdiği bedensel zararlar,
  • Kazanın çalınmış ya da gasp edilmiş araç ile yapılmış olması durumunda oluşabilecek tüm bedensel zararlar,
  • Sigorta şirketlerinin iflas etmesi durumunda hak edilen maddi ve bedensel zararlar,

güvence kapsamına girmektedir.

Hangi sigorta türleri güvence hesabı kapsamındadır.

  1. Zorunlu Trafik Sigortası
  2. Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası
  3. Tüp Gaz Sigortası
  4. Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Sigortası
  5. Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası

Güvence Hesabı Kapsamına Dâhil Olmayan Durumlar

  • Manevi tazminat talepleri,
  • Bedensel zararların haricindeki tüm zararlar,
  • Motorlu aracı çalınan ve gasp eden kişiye yardım edene yardım eden ortaklık sağlayan,sürücü ile araca kendi isteği ile binen araç sahiplerinin vereceği zararlar,
  • Yarışa katılan araçların verdiği zararlar,
  • Araç sahibi tarafından istenen zararlar,

Zamanaşımı.

Hak sahipleri, kaza tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde başvuru yapılmalıdır

Tek taraflı trafik kazası, Bir aracın başka bir araca ya da yaya ya hasar vermeden yaptığı kazadır.Örneğin aracan yolda giderken direksiyon hakimiyetini kaybedip takla atması.

Evet alınabilir, daha önce yanlış rapor nedeniyle eksik ödeme alınmış ise ödeme alındıktan sonra 2 yıl içerisinde doğru alınmış bir rapor ile yeniden başvuru yapılıp ödeme alınabilmektedir. Ödeme alındıktan sonra artan yeni gelişen bir sağlık problemi ortaya çıkmışsa süresiz olarak yeniden tazminat almak için başvuru yapılabilir.

Ruhsat sahibi olan olmayan, kazada yolcu olan yaralı kişilerin tamamı 1. derece akraba olsalar dahi 3. kişi sayılacağından sigorta tarafından tazminat ödemesi yapılacaktır.Fakat Ruhsat sahibi kusur tamamen içinde bulunulan araca verilmiş işe  aracın sahibi sıfatıyla üçüncü kişi sayılmayacağından trafik sigortasınındaki teminat ve haklardan yaralanamayacaktır. Hatanın bir kısmı yada tamamı kazaya karışan diğer tarafa verilmiş ise araçta bulunan tüm kişiler tazminat hakkından yararlanabilirler.

Zorunlu trafik sigortası sadece zarar verilen üçüncü kişilere verilen maddi ve bedeni zararları teminat altına bir sorumluluk sigortasıdır. Kusurlu aynı zamanda aynı zamanda KASKO poliçesi sağlamak ve bu poliçe için manevi tazminat taleplerinin teminat altına alınmış olması halinde mağdurlar aynı zamanda bu teminattan yararlanabileceklerdir. Bununla birlikte iletmek kasko poliçesinde manevi tazminat bölümünün durumunda araç sürücüsüne ve araç sahibinden manevi tazminat talebi hakkı vardır.

Sigorta şirketleri, kendilerine gönderilen evrakları değerlendirip tazminat ödemesi yapıyor. Ancak sigorta şirketlerince yapılan değerlendirmeler kimi zaman farklılık göstermektedir. Bu hallerde, sigorta şirketlerinin ödeme yapmasına müteakip 2 yıllık süre içerisinde tazminatın eksik olduğu ileri sürülebilir. Ancak bazı sigorta şirketlerince yapılan uygulamalar mağdurun haklarını sonuna kadar bitirebilmekte olup, hakkının devam edip etmeyeceğine ilişkin uzman görüşü alınması tavsiye edilmektedir.

Her trafik kazasında tazminat alma süresi farklılık göstermektedir. Yaralanmalı trafik kazalarında mağdurların tedavisi tamamlandıktan sonra sürekli iş göremezlik oranı tespit edilmektedir. Tedavi süreci devam ederken maluliyet tespiti yapılamamakta olup, bu süre ortalama 6 ay – 1 yıl arasında değişmektedir.(Uzuv kaybı, organ kaybı ve omurga kırıklarında tedavi sürecinin bitmesini beklemeye gerek yoktur ve tazminat başvurusu derhal yapılabilir.)Maluliyet durumu tespit edildikten sonra ortalama 30 gün sigorta firmasının tutumuna göre bir miktar ya da tazminatın tamamı alınmaktadır.

Yayaların yaptığı kazaların çoğunda kaza tespit tutanağı tutulamadan yaralı hastaneye götürülmektedir.Sigorta hatalı olmayan tarafın zararını ödeyeceğinden, yaralının yakınlarına önemli görev düşmektedir, kazayı gören şahit varsa en yakın karakola yönlendirilmesi ve ifade verilmesinin sağlanması, yaralının hastane polisine ya da savcılığa olay ile ilgili doğru ifade vermesi, mümkünse kaza yerini gören bir işyerlerinden kamera kayıtlarının alınması çok büyük önem arzetmektedir. Saydığım durumların gerçekleşmesi durumunda hata oranının tespiti kolaylaşmaktadır.Hata oranı tespit edilemezse hata oranı yarı yarıya verilme ihtimali çok yüksek olacaktır.

Kasko sigortası araçta meydana gelen hasarı karşılamakta iken değişen ve gelişen sigortacılık anlayışıyla kasko poliçelerinin içerisine başkaca teminatlar eklenmiştir. Bunlardan en önemlisi İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatıdır. Trafik sigorta teminatlarının üst limitini aşan miktarda zarar oluşması durumunda kasko poliçesinin içerisinde bahsi geçen teminat var ise bu teminattan da ayrıca tazminat alınabilmektedir. Ayrıca kasko poliçesinde manevi tazminat bölümü var ise araç sahibine ya da sürücüsüne dava açmaya gerek kalmadan manevi tazminat talebiniz karşılanmaktadır.  Ancak bu teminatlar sabit olmayıp, sigorta şirketine ve sigorta yaptıranın ödediği prime göre değişebilmektedir. Kasko sigortası teminatları içerisinde ayrıca ferdi kaza teminatı bulunabilmekte olup, zarar görenler  bu teminattan da ayrıca faydalanabilmektedir.

Tek taraflı trafik kazası, Bir aracın başka bir araca ya da yaya ya hasar vermeden yaptığı kazadır.Örneğin aracan yolda giderken direksiyon hakimiyetini kaybedip takla atması.

Sigorta şirketleri hak sahibine tazminatları ödedikten sonra, ödedikleri tazminatları karşı taraftan istemesine rücu denir.Genel olarak bilgi eksikliği nedeniyle hakkı olmadıkları halde sigorta şirketleri bu tutarları hatalı taraftan almak için zorlamaya çalışabilmektedirler.

Peki sigorta firmalara hangi durumlarda bu tutarları isteyebilir

  • Kasti hareket ile yapılan kazalarda,
  • Sürücünün ehliyetinin olmaması durumunda,
  • Alkol ya da uyuşturucu etkisi ile kazanın meydana gelmesi durumunda,
  • Aracın sigortasının olmaması durumunda,
  • Aracın istiap haddinden fazla yolcu, yük taşıması sonucu meydana gelen kazalarda

Önemli not : Sigortanın rücu edebilmesi için kazanın alkolün etkisi, istihap haddini aşması vb. nedeniyle olduğunu ispatlaması gerekir. Sürücü alkollü bile olsa kazanın alkol etkisi ile meydana geldiğini ispatlamak zorundadır. İstihap haddini aşmış bir aracın, şerit ihlali nedeniyle kaza yapması istihap haddine bağlı değildir ve rucu nedeni olamaz.

Burada yanlış bilinen en önemli nokta hatalı olsun ya da olmasın alkollü ya da ehliyetsiz araç kullanan kişinin kazadaki kusur durumuna bakılmadan hatalı olduğu varsayımıdır bu tamamen yanlıştır. Kusur trafik kuralına uymayan tarafındır.
Ehliyeti olmayan bir kişinin yavaş kullandığı araç ile seyir halindeyken, takip mesafesini korumayıp ehliyetsiz kişinin kullandığı araca arkadan çarpan araç hatalı sayılacaktır.Tüm zarardan arkadan çarpan aracın sürücüsü, işleteni ve sigortası sorumlu olacaktır. Ehliyetsiz kişi trafik kanununda belirtilen ehliyetsiz araç kullanma cezası dışında bir yükümlülüğü yoktur.

Sigortacı rücu sebeplerini ortaya atarak tazminat ödeme sürecini geciktiremez ve ya hak sahibinden karşı aracın bilgilerini talep edemez.Sigorta hak sahibinin tazminatını öder sonrasında hatalı aracın işleteninden ve sürücüsünden almak için kendisi uğraşır. Tutarı tahsil edemezse sigortanın zararı olarak kayıtlara geçer.

OTOBÜS KOLTUK SİGORTASI TAZMİNATI;Genel Şartlarda yer alan tanımına göre: “Bu sigorta, yurtiçi ve uluslararası yolcu taşımacılığı kapsamında seyahat eden yolcuları, sürücüleri ve yardımcılarını, taşımacılık hizmetinin başlangıcından bitimine kadar geçen seyahat süresi içinde, duraklamalar da dahil olmak üzere, maruz kalacakları her türlü kazaların neticelerine karşı aşağıdaki şartlar çerçevesinde teminat altına alır.” Taşıma faaliyeti sırasında meydana gelen bir trafik kazasında zarar gören yolcular ve sürücü ferdi kaza limiti dahilinde (yıllara göre değişkenlik göstermekte olup 2020 itibari ile 175.000,00-TL) tazminat talep edebilmektedir. Örneğin, yolcu konumunda olan A kişisinin vefat etmesi halinde geride kalan mirasçılarına, miras payları oranında, toplam 400.000-TL tazminat ödemesi yapılması gerekmektedir. Yine yolcu konumunda olan B kişisinin %20 oranında maluliyet raporu alması durumunda, maluliyet oranı karşılığı olan 400.000,00-TL*%20=80.000,00-TL tazminat ödemesi yapılması gerekmektedir. Bu tazminat diğer tazminatlardan bağımsız olarak ayrıca ödenir.

Tek taraflı trafik kazası, Bir aracın başka bir araca ya da yaya ya hasar vermeden yaptığı kazadır.Örneğin aracan yolda giderken direksiyon hakimiyetini kaybedip takla atması.